9 tipov, na ktoré by ste nemali zabúdať pri lepení fólií

9 tipov na ktore by ste nemali zabudat pri lepeni folii - TaishiFolie

 

1. Vhodná teplota

 

Ideálna teplota na lepenie fólií je 20-25 stupňov. Pri vyššej teplote sa fólia začne sama naťahovať, a to nie je dobre nakoľko sa Vám môže potom stiahnuť do pôvodného stavu ak nebude dobre pozahýbaná. Pri nižšej teplote sa fólia stáva naopak tvrdá a krehká, preto sa môže ľahko stať, že sa potrhá.

Preto odporúčame v zime lepiť iba vo vyhrievanej garáži alebo dielni, a naopak v lete ak by ste aj lepili niekde vonku, tak iba v tieni, podstatné je, aby sa počas lepenia nemenila veľmi teplota prostredia.

 

2. Vyhnite sa prašnému prostrediu

 

Dôležitá vec pred lepením fólie je nájsť si vhodnébezprašnéprostredie, napr. uzavretá garáž alebo dielňa. Treba sa tomu vyhnúť hlavne preto, lebo pri lepení fólií sa môže dostať prach na spodnú stranu fólie, kde sa nachádza lepidlo. Keďže fólia kopíruje povrch, každú nečistotu nalepenú na fólií bude vidno aj po nalepení na auto.

 

3. Odstráňte nerovnosti laku

 

Pred lepením fólií treba opraviť všetky nerovnosti laku, či už obité miesta od kamienkov, hrdzu, alebo odlúpnuté kusy laku. Všetky tieto nedostatky treba prebrúsiť, vytmeliť, následné znovu prebrúsiť na hladko a odmastiť pred lepením.

 

zbrusenie vytmelenie nerovnosti laku pred lepenim folie - Taishifolie

 

4. Očistenie a odmastenie povrchu

 

Pred lepením fólie treba povrch poriadne očistiť od nečistôt a zbaviť mastnôt napr. technickým liehom nie technickým benzínom. Nezabudnite očistiť aj miesta kde budete fóliu zahýbať, pretože na tých miestach musí fólia držať poriadne, aby sa nestiahla.

Na čistenie auta pred lepením môžete použiť autoumývarku prípadne wapku, ideálne takú ktorá je blízko dielne, kde budete lepiť, aby sa nestihlo zašpiniť pri presune. Auto môžete očistiť aj ručne, použitím mydlovej vody alebo nejakého autošampónu.

Najlepšie je očistiť auto priamo pred lepením, pretože aj cestou z umývarky sa môže na auto dostať nejaký prach.

 

5. Nikdy nerežte do laku

 

Na rezanie fólií používajte profesionálne rezacie pásky napr. WrapCut alebo Knifeless, ktoré sa lepia pod fóliu a zabránia poškodeniu laku, nakoľko fóliu prerežú vláknom.

Ďalšia z možností je použitie teflonových pások, ktoré sa rovnako lepia pod fóliu a následne na nich môžete rezať aj rezákom bez poškodenia laku.

 

Rezacia paska wrapcut pouzitie TaishiFolie blog

 

6. Rátajte s rezervou

 

Pri objednávaní fólie rátajte vždy aj s rezervou cca 5-10cm po všetkých stranách lepeného kusu. Rezervu potrebujete kvôli zahýbaniu fólie aspoň 2cm za okraj. Rovnako aj pri naťahovaní fólie napr. na nárazník ju potrebujete za niečo chytiť. Takže ak napríklad chcete nalepiť kus 50x90cm rátajte fóliu s rozmerom aspoň 60x100cm.



7. Od stredu do strán

 

Postupovať pri lepení fólie odporúčame vždy zo stredu do strán. Nestane sa Vám to, že sa stočí fólia do niektorej zo strán pri lepení.

 

lepenie folie od stredu do stran - taishifolie 

 

8. Auto nechať stáť

 

Po nalepí fólie je potrebné, aby auto ostalo stáť ešte aspoň 24 hodín, dôležité je to hlavne v zime, pretože by fólia mohla prasknúť v dôsledku rýchlej zmeny teploty.



9. Neumývať auto (prvý týždeň)

 

Prvý týždeň po nalepení fólie by ste nemali ísť s polepeným autom do autoumyvárky, aby sa Vám fólia nezačala odlepovať. Po týždni už môžete kľudne znovu chodiť auto umývať. 

 

Prečítajte si aj prečo by ste nemali podcenovať podmienky lepenia.

 

Ak sa Vám náš článok páčil, zdieľajte ho alebo mu dajte Páči sa mi dole pod článkom.

Ďakujeme za každé zdieľanie alebo like.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.