Čo je to Air Free Bubbles technológia?

 air free bubbles technologia folie - TaishiFolie

 

V prvom rade si rozdelíme fólie na dva druhy:

- Fólie bez air free bubbles (mokré lepenie)

- Fólie s air free bubbles (suché lepenie)

 

Čo je to air free bubbles?

 

Teraz je vhodné povedať si, čo to vlastne vôbec je to air free bubbles. Znamená to, že fólie majú na spodnej strane vzduchové kanáliky. Tieto vzduchové kanáliky slúžia na vytláčanie vzduchových bublín, ktoré môžu vznikať pri lepení fólií.  

 

Ako funguje air free bubbles?

 

Fólie bez air free bubbles

 

Takže hlavný rozdiel je v spôsobe lepenia týchto fólií. Ak fólia nemá air free bubbles, tým pádom sa lepí cez vodu. Aby som Vás nezavádzal, tak táto fólia sa dá lepiť aj na sucho, ale ak Vám vzniknú pri lepení vzduchové bublinky, tak ich nemáte ako vytlačiť.

Lepenie cez vodu je zložitejšie a pracnejšie. Vyžaduje viac času. Osobne nemám dobré skúsenosti s fóliami tohto typu. Pretože po odlepení zanechávali strašne veľa lepidla na kapote. Okrem toho sa tažko lepia na zahnuté časti karosérie, a preto sa používajú hlavne iba na rovné povrchy. Avšak niekomu môžu vyhovovať, veď nie nadarmo sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí. 

Tieto fólie spoznáte pod menom TR1, cenovo sú podstatne lacnejšie ako fólie so vzduchovými kanálikmi, ale ja sa im snažím vyhýbať.

 

TR1 karbonova folia bez vzduchovych kanalikov - TaishiFolie

 

Na obrázku možte vidieť, že fólia nemá na spodnej strane žiadnu štruktúru, takže nemá air free bubbles (vzduchové kanáliky).

 

TR1 karbonova folia bez air free kanalikov - TaishiFolie

 

Fólie s air free bubbles   

 

Ako som už spomínal, fólia s air free bubbles má na svojej spodnej strane narezané lepidlo, ktoré vytvára takzvané vzduchové kanáliky na vytláčanie vzduchových bublín. Tieto bubliny môžu vznikať pri lepení fólií. Vďaka týmto vzduchovým kanálikom sa dajú tieto bubliny jednoducho povytláčať ku okrajom. Tento typ fólie sa lepí na sucho, ako samolepky.

 

 

 typ 1 air free kanalikov pavucina - taishiFolie clanok blog typ 2 air free kanalikov koza - taishiFolie clanok blog

typ 3 air free kanalikov mriezka velke stvorceky - taishiFolie clanok blog typ 4 air free kanalikov mala mriezka - taishiFolie clanok blog

  


Existuje viacero fólií s rôznym typom air free. Nižšie máte niekoľko názorných ukážok týchto typov. Vzory: malé štvorce, veľké štvorce, korytnačka(pavučina), koža.

Lepil som už s každým typom týchto fólií, ale osobne najviac preferujem fóliu s air free typu č.3, kde sa na spodnej strane nachádza pravidelná mriežka s väčšími štvorčekmi. Sám ju mám nalepenú na Audi. Veľmi dobre sa s ňou vytláčajú vzduchové bubliny. Avšak tým netvrdím, že by ostatné boli zlé. Napríklad jednému známemu sa naopak najlepšie lepí s prvým typom, kde sa na spodnej strane nachádza niečo ako tzv. pavučina. Aspoň my sme to tak nazvali.  

Ak teda budete kupovať nejakú fóliu, vždy si preistotu skontrolujte, či sa na spodnej strane nachádzajú nejaké vzduchové kanáliky. Zároveň skontrolujte aj či sa náhodou lepidlo nedá ľahko zošúchať dole s prstom. Tento problém zvykli mať niektoré poľské fólie a stávalo sa potom, že nedržia na karosérii a ľahko sa odlepujú. O tom viem len z počutia, lebo nemám skúsenosti so žiadnými poľskými fóliami.  

Pozrite si ponuku našich polepových fólií s air free kanálikmi.

 

Ak sa Vám článok páčil môžte ho podporiť "Páči sa mi" alebo zdieľaním.

Ďakujeme za každé Zdieľanie alebo like.

 

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.