Čo všetko by ste mali vedieť pri zmene farby auta fóliou


Audi A3 Zmena farby - TaishiFolie 

 

Kedy si musíte zapísať zmenu farby? Čo robiť pri policajnej kontrole, ako je to s STK a KO?

Pozrite si moje video, ktoré som pridal k tejto téme.

 

Zmena farby auta fóliou - možnosti

 

V prvom rade záleží, či sa chystáte robiť celopolep alebo len čiastočný polep.

 

Čiastočný polep 

 

Polep iba niektorých častí karosérie napr. strecha, kapota, kufor, atď väčšinou do 50% vozidla. Toto číslo nie je nikde v zákone definované.

Pri čiastočnom polepe ak dochádza ku zmene pôvodnej farby napr. máte biele auto a nalepíte si na kapotu čiernu matnú fóliu, v takom prípade nie ste povinný nič zapisovať do technického preukazu.

Avšak na STK Vás môžu upozorniť, že by ste si mali dať zapísať doplnkovú farbu do TP. Bol som osobne na Dopravnom inšpektoráte v Košiciach, povedali mi že žiadnu doplnkovú farbu nezapisujú, iba úplnú zmenu farby vozidla.

ciastocny polep auta clanok zmena farby taishifolie blog

 

Celoplošná zmena farby vozidla

 

V prípade, že dochádza ku zmene farby vozidla na inú ako pôvodnú. Teda ak máte červené auto a prelepíte si ho do ružovej farby, tak ste povinný túto zmenu zapísať do TP. 

Ak však máte v technickom preukaze napísanú farbu vozidla červenú metalízu a vy si auto polepíte do červenej matnej fólie, nie je potrebne túto zmenu nahlasovať, pretože nedochádza k zmene farebného vyhotovenia vozidla. 

Podľa zákona o cestnej premávke 8/2009 § 116

„Zmeny v evidencii vozidiel

(1) Držiteľ vozidla je povinný osobne oznámiť orgánu Policajného zboru, kde je jeho vozidlo evidované,

d) trvalú zmenu farby alebo farebného vyhotovenia vozidla,“

Áno viem, fólia predsa nie je trvalá zmena vozidla, ale len dočasná. No aj napriek tomu Vás polícia alebo aj kontrola STK pošle si zapísať zmenu farby do TP, k tejto zmene je však potrebné zaplatiť poplatok, a to za kontrolu originality (ceny rôzne cca 80-100Eur) plus 12 Eur za zmenu v dokladoch. 

Povinnosti pri zmene farby:

  • pri zmene farby sa predkladá aj odborný posudok o kontrole originality vozidla nie starší ako 15 dní, s výsledkom "spôsobilé"

Kontrola originality ma veľmi nelákala, keďže som menila farbu auta zo striebornej na modrú, musel by som KO absolvovať, no keby som fóliu následne strhol, musel by som znovu absolvovať KO, pretože auto by už nebolo modré, ale znovu strieborné. A to mi príde ako okrádanie ľudí, no bohužiaľ také sú naše zákony.

 

celoplosna zmena farby auta car wrap blog taishifolie

 

Diera v zákone

 

Rozposlal som maily na viaceré dopravné inšpektoráty po Slovensku a z jedného mi prišla zaujímavá odpoveď.  Ostatné inšpektoráty sa stále odkazovali len na linky uvedené na konci článku. 

Napísali mi, že pri celkovej zmene farby je nutné absolvovať celý proces, popísaný vyššie, no keďže čiastočný polep nie je v zákone presne definovaný, neuvádzajú sa žiadne percentá ani nič iné ohľadom toho, koľko auta je polepeného pri čiastočnom polepe (tzv. diera v zákone). 

Teoreticky, by ste si mohli prelepiť takmer celé  auto do inej farby a nechali by ste napríklad strechu v pôvodnej farbe, a tým pádom máte podľa zákona všetko v poriadku. Pri policajnej kontrole, by to bolo trošku na naťahovanie so zákonom, no kto ma odvahu, mohol by to skúsiť. 

„Čiastočná zmena farby napríklad olepenie kapoty alebo strechy vozidla nemožno považovať za trvalú zmenu farby vozidla, ale iba za zmenu údajov na vozidle, nakoľko nedochádza k trvalej zmene farby vozidla a pôvodná farba vozidla sa nemení, mení sa len doplnková farba. Držiteľom vozidla doporučujeme požiadať orgán Policajného zboru o zmenu doplnkovej farby vozidla (v tomto prípade nie je potrebné predložiť odborný posudok o kontrole originality vozidla).

Pri technickej kontrole vozidla sa pri posudzovaní v kontrolnom úkone č. 105 (Farba vozidla) považuje farba jeho vonkajšieho povrchu, bez ohľadu na to, ako je vyhotovená. V prípade vozidiel s celou karosériou oblepenou farebnou fóliou bude farbou vozidla farba fólie.“

 

Hlavný problém, ale nastáva presne pri STK, kde Vám takéto auto nebudú chcieť pustiť, aj napriek tomu, že to podľa zákona máte úplne v poriadku. Boja sa kamerového systému, pretože kto by pustil takéto auto, tak by mal potom problém sám. Keďže majú nakázané posielať takéto oblepené autá na Kontroly originality, veď je to aj pekný biznis pre nich.

 

Ak by však bol tlak verejnosti na túto problematiku väčší, bola by potrebná konečne zmena v zákone. Pretože momentálne to odrádza veľa ľudí od takéhoto druhu tuningu. Stačila by malá zmena, resp. výnimka v zákone pri dočasnej zmene farby vozidla, aby takéto vozidla nemuseli absolvovať KO 2x ak by náhodou po čase strhli fóliu. Pomohlo by to nie len autám s fóliami, ale aj autám prestriekaným napríklad PlastiDipom alebo inou tekutou gumou.

Odkazy:

http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=101769

http://www.minv.sk/?zmena-farby-vozidla

 

Aktualizované a doplnené 10.11.2016

 

Vzhľadom na to, že som sa dozvedel, že niektorí ľudia mali problém aj keď menili len vzhľad napríklad v techničáku zapísaná čierna metalíza, nalepili si čierny karbón. A pri policajnej kontrole chceli policajti, aby zaplatil pokutu, inak mu vezmú technický a nestrhne fóliu, pretože mu nesedí farba s technickým preukazom.

 

Môžete sa proti takejto nevedomosti policajtov brániť:

1. Vytlačte si zákaz číslo 8/2009 § 116stačí časť s paragrafom 116, ktorý hovorí o potrebe zapísať iba trvalú zmenu farby

2. Vytlačte si ODPORÚČANIE ministerstva dopravy, kde sa píše "Z hľadiska policajnej praxe je rozhodujúce, ako vyzerá vozidlo z celkového vizuálneho hľadiska, čo je dôležité pre plnenie úloh Policajného zboru, nakoľko farebné vyhotovenie vozidla sa používa aj ako jeden z dôležitých identifikátorov vozidla v systéme pátrania po vozidlách." 

3. Ak aj napriek tomu budú policajti trvať na svojom, neplaťte pokutu a bráňte sa v priestupkovom konaní (správne konanie)

4. Alebo v najhoršom vykonajte KO a následny zápis do TP do 15 dní. Máte na to právo. 

Viac o tom, ako sa brániť spomínam vo videu hore.

 

Prečítajte si aj náš ďalší článok s návodom ako si nalepiť fóliu na kapotu alebo strechu.

 

Ak sa Vám náš článok páčil, podporte nás kliknutím na tlačítko dole "Páči sa mi to" alebo zdieľajte náš článok. 

Ďakujeme za každé zdieľanie.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.