Ako si vybrať správnu leštičku a pomôcky na leštenie

Poradíme Vám aká je správna leštička pre začiatočníkov, aké pasty sú vhodné na leštenie a aké ďalšie príslušenstvo potrebujete na korekciu laku.


Hlavné rozdelenie:

  • Rotačné leštičky
  • Orbitálne leštičky (excentrické)


Profíci zvyknú používať hlavne leštičky značiek Rupes, Flex a niekedy aj Makita. Bežne sa ceny za tieto leštičky pohybujú okolo 500 Eur a viac. Väčšina profíkov používa viacero rôznych leštičiek.

Ak však neplánujete byť profík, ale chcete len občas preleštiť lak na svojom alebo inom aute a neutratiť za to stovky až tisíce Eur, tak máte na výber aj iné značky. Napríklad my ponúkame leštičky od anglického výrobcu DAS-6 a nemeckého výrobcu Liquid Elements


Leštičky Liquid Elements


Rotačné leštičky

Tieto leštičky majú iba jeden druh pohybu, a to rotačný. Točia sa teda iba v jednom smere okolo svojej osi. Tieto leštičky sú väčšinou lacnejšie ako orbitálne, a preto sa často krát začínajúci leštiči pozerajú po nich. No to je chyba, nakoľko rotačná leštička nie je vhodná pre začiatočníkov, ale skôr ako druhá leštička do výbavy. 

Rotačné leštičky sú výborné na rezanie laku, prácu spravia podstatne rýchlejšie a kvalitnejšie ako excentrické. Nevýhodou však je, že pri práci s nimi vznikajú tzv. hologramy. Preto po použití rotačnej leštičky potrebujete ešte dokončiť prácu orbitálnou leštičkou.

V našej ponuke nájdete napríklad rotačnú leštičku Terminator System od Liquid Elements, ktorá obsahuje aj praktickú tašku a má 125mm priemer kotúča.


Pohyb rotačnej leštičky


Orbitálne leštičky

Tieto leštičky kombinujú dva druhy pohybov a to rotačný a elipsovitý. Preto sa pri nich uvádza aj druhý parameter, a to kmitočet. Väčšinou je od 8-21mm. Nedá sa jednoznačne povedať aký kmitočet je najlepší, nakoľko každému vyhovuje niečo iné. 

Ako prvá leštička pre začiatočníka je najvhodnejšia orbitálna leštička s priemerom kotúča 125mm, ktorý je najuniverzálnejší. 

K nemu odporúčame ešte dokúpiť menší 75mm unášací tanier, aby ste vedeli leštičku používať aj na menšie plochy. 

Vybrať si môžete napríklad ľahkú excentrickú lestičku DAS-6 v2 , alebo DAS-6 Pro so silnejším motorom a menším 75mm unášacím tanierom taktiež v balení, prípadne T2500 od Liquid Elements alebo našu novinku DA-12 od Autobrite Direct.

Ak chcete leštiť veľké plochy (kapoty, strechy,...) rýchlejšie, tak Vám odporúčame zakúpiť väčšiu leštičku s priemerom unášača 150mm. K týmto leštičkám sa dá dokúpiť aj menší 125mm unášací tanier, prípadne niektoré ho už majú priamo v balení. Leštička Sicco Tools BLR 150 je podstatne lacnejšia kópia najdrahšej orbitálnej leštičky T5000 v1 od Liquid Elements. V súčasnosti je už dostupná aj verzia T5000 v2.

Leštičky s kmitom 21mm a 150mm unášacím tanierom su vhodné skôr ako druhá leštička na rýchlejšie práce na veľkých plochách.


Profesionálne leštičky

Ak hľadáte profi mašinu, tak sa pozrite po značke Rupes alebo Flex, prípadne Makita a podobne. V našej ponuke máme Rupes Bigfoot LHR15ES, alebo aj najnovšiu verziu Rupes LHR15 Mark III,  spolu s rôznym príslušenstvom Rupes.

Pohyb excentrickej leštičky


Na malé plochy a detaily

Na malé a tažko dostupné miesta sa zvyčajne používa leštička iBrid od firmy Rupes, ktorá je však dosť drahá. Podobná a lacnejšia leštička je napríklad Proxonn alebo novinka od Liquid Elements A1000. Tieto leštičky používajú najmenšie 3" pady - 50mm kotúče. Dostupné sú aj najmenšie 33mm pady od RR Customs. A dostanete sa s nimi aj na tie najmenej dostupné miesta v interiéri alebo v exteriéri. Používajú sa hlavne na maličké plochy a preleštenie detailov.


leštička Rupes iBrid na malé plochy


Zhrnutie

Na dosiahnutie vynikajúceho výsledku za rýchlejší čas je teda najlepšia kombinácia rotačnej a orbitálnej leštičky. S rotačnou leštičkou dosiahnete lepší rez laku a s orbitálnou leštičkou následne zaleštíte hologramy, ktoré vznikli po rotačnej leštičke. 

Ak sa chcete stať profíkom, tak budete potrebovať viacero rôznych leštičiek, samozrejme je to nákladná investícia, ale ak chcete mať pravé detailingové štúdio, tak bez väčších investícií sa nezaobídete. 


Čo by mal obsahovať set profi leštiča:

1. Rotačná leštička

2. Orbitálna leštička 125mm + 75mm (prípadne iba so 75mm unášačom)

3. Orbitálna leštička 150mm (plus 125mm unášač)

4. Mini leštička 50mm

5. Rôzne leštiace pasty - rôzne značky a druhy

6. Rôzne leštiace kotúče - z každého druhu viacero kusov

7. Veľa mikrovláknových utierok

8. Detailingové svetlá na kontrolu laku

9. IPA - isopropylalkohol

10. Maskovacie pásky


K lešteniu okrem leštičiek samozrejme patria aj leštiace pasty, kotúče na leštenie a dobré osvetlenie či detailingové svetlá. Leštiči sa nezaobídu ani bez odmasťovania, najčastejšie sa používa IPA a veľa mikrovláknových utierok. Nezabúdajte aj na ochranu zdravia a pri práci používajte ochranné rukavice, ideálne aj okuliare a sluchátka. 


Leštiace pasty

Na korekciu laku je dôležitý aj správny výber pást na leštenie

Každá pasta je určená na niečo iné, môžu to byť pasty s vysokou abrazivitou, ktoré slúžia na odstraňovanie hlbších škrabancov, napríklad Menzerna 300, 400 alebo 1000 Heavy Cut. 

Pasty na jemnejší rez laku resp. na menšie škrabance napríklad Menzerna 2000, 2400 a 2500 Medium Cut.

Pasty na finish alebo tzv. doleštenie Menzerna 3000, 3500 a 3800 Finish.

Prípadne môžete vyskúšať aj tzv. leštiacu pastu Menzerna 3v1 - One step Polish vhodnú na jednokrokové leštenie.


V našej ponuke nájdete aj leštiace pasty Rupes, aj najnovšie z rady D-A Rupes.


Odporúčaný postup použitia pást Menzerna:

Odporúčané použitie leštiacich pást Menzerna


Menzerna je nemecká firma, ktorá sa špecializuje na výrobu leštiacich pást. Okrem tejto značky odporúčame aj napríklad leštiace pasty Scholl Concept, ktoré sú síce drahšie, ale veľa profíkov si ich chváli. 


Leštiace kotúče

Leštiace kotúče sa nazývajú aj pady, takže ak sa stretnete s týmto názvom, tak sa jedná o tú istú vec.

Kedže laky sa delia na mäkké a tvrdé, nie je vždy jednoduché určiť vhodnú kombináciu pasty a kotúča na korekciu. 

Preto je dobré mať k dispozícií viacero tvrdostí penových kotúčov, prípadne existujú aj mikrovláknové alebo kotúče z ovčej vlny.

Penové kotúče majú rôznu tvrdosť, čím sú kotúče tvrdie tým viac režú do laku, mäkšie kotúče majú menší rez a najmäkšie sú na voskovanie alebo doleštenie. Väčšinou sú pady rôzdelené podľa farieb do rôznych tvrdostí, no každý výrobca používa iné farby, preto nie je preto určený nejaký štandard.

Penové kotúče môžu mať rôzne tvary napríklad ploché, Hex štruktúra (6 uholníkové), diamant, rôzne vlnky, alebo krížiky ako napríklad Spider pad od Scholl, s dierou v strede, prípadne rôzne ďalšie tvary,...

Pri práci je vhodné mať viacero kotúčov jednej tvrdosti, keby sa napríklad poškodil alebo roztrhal. Pri leštení vzniká veľké teplo hlavne v strede kotúča. Pady sú spotrebný materiál, treba preto počítať s tým, že ich pri leštení spotrebujete viacero a je lepšie si ich kupovať do zásoby viacero.


V našej ponuke nájdete penové kotúče Rupes v rôznych veľkostiach 80/100mm, 125/150mm a 150/180mm, novinkou u nás sú penové kotúče značky Italko, alebo mikrovláknové aj penové kotúče značky Autobrite Direct.


Rôzne leštiace kotúče


Maskovacie pásky

K lešteniu laku neodmysliteľne patri aj maskovacie pásky. Páskami sa prelepujú svetlá, chrómové lišty, gumové tesnenia atď. Maskovacie pásky v našej ponuke majú rôznu šírku a sú vysoko odolné aj pred vyššími teplotami, ktoré pri leštení laku vznikajú.


Mikrovlákna

Na leštenie laku určite budete potrebovať viacero mikrovláknových utierok. Používajú sa hlavne na odmašťovanie a zotieranie zvyškov leštiacich pást z laku. Pripravte si teda viacero obyčajných univerzálnych mikrovláknových utierok, odporúčame aspôň gramáž 300g/m2

Na odmastenie určite odporúčame IPU čiže izopropylalkohol, ktorú môžete riediť s vodou. Štandarné riedenie 1:1-1:4 (IPA/voda).


Po leštení 

Po leštení nezabudnite lak poriadne ochrániť, aby ten krásny lesk vydržal čo najdlhšie. Na ochranu môžete použiť napríklad sealant, vosk, keramickú ochranu alebo  ochranné fólie.

Proces korekcie laku

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.