Príprava auta na zimu

Zimné obdobie je pre automobil veľmi náročné, ale dá sa na neho dobre pripraviť vďaka nasledujúcim pomocníkom.


Gumové tesnenia 

Pred zimou je dôležité vyčistiť gumené tesnenia napríklad s APC univerzálnym čističom, následne na nich aplikovať silikonový olej napr. Rubber Silicone RRC, alebo Sonax GummiPfleger. 

Tieto produkty predchádzajú prasknutiu a vysušeniu. Zanechávajú povrch vlhký a pružný a máju aj zatmavovací efekt. Zabraňujú zamŕzaniu gumových tesnení pri silných mrazoch.

Obnovujú gumové tesnenia, dodávajú im pružnosť a predlžujú tým ich životnosť. 



Rozmrazovač okien

Výborný pomocník pri silných mrazoch. Ak Vaše auto stojí cez noc vonku na mraze, ráno máte často namrazené okná. Výhľad cez čelné okno je veľmi dôležitý, ale netreba zabúdať aj na bočné okná a spätné zrkadlá. Niekedy je námraza taká silná, že aj niektoré škrabky na okná sa zapotia. Tu prichádza na pomoc rozmrazovač okien, ktorý nielen uľahčí rozmrazovanie námrazy, ale navyše zabraňuje následnemu znovu zamŕzaniu. Niekedy stačí nastriekať iba rozmrazovač okien a nepotrebujete ani škrabku, stačí pretrieť stieračmi. Z našej ponuky odporúčame napríklad Defroster


Nemrznúca zmes do odstrekovačov do -30

Už pred príchodom prvých mrazov je dobré minúť starú letnú zmes a vymeniť ju za nemrznúcu zimnú zmes. V obchodoch väčšinou nájdete nemrznúce zmesi do -20 °C, tieto ale nemusia stačiť. Niekedy sú v noci mrazy aj do -14 stupňov, ak nastriekate zmes do -20 na studené okno, častokrát rovno zamrzne na okne. Preto odporúčame kupovať zmes skôr do -30 °C aj napriek vyššej cene. 


Škrabka na ľad

Dobrá škrabka na ľad by nemala chýbať vo výbave každého auta. Tie lacnejšie, sú väčšinou vyrobené z plastu, no majú jednu nevýhodu. Pri nízkych teplotách môžu ľahko prasknúť a zlomiť sa. 

Preto odporúčame pri kúpe skôr škrabky na ľad, ktoré su vyrobené z polykarbonátu, tie sú extrémne pevné až do teploty -30 stupňov Celzia.


Metlička

Metlličky na odhŕňanie snehu sú ďalším veľmi dôležitým prvkom výbavy na zimu. 

Nevýhodou metličky je, že môže ľahko poškrabať lak. 

Preto ak chcete tomu predísť, odporúčame najprv dať na kefu mikrovláknovú utierku, znížite tým riziko poškrabania laku pri odhrňaní snehu. 

Pri SUV a výšších vozidlách odporúčame metličky s teleskopickou tyčou, aby ste ľahšie dosiahli aj na celú strechu.



Tekúte stierače

Ak si chcete uľahčiť škrabanie okna a zároveň ušetriť aj gumičky na stieračoch, tak tekúte stierače sú pre Vás tá najlepšia pomôcka.

Okrem toho, že zlepšujú viditeľnosť, lebo nemusíte vo vyšších rýchlostiach vôbec používať stierače. Rovnako voda zo spätných zrkadiel stečie sama dole. 

Vo väčšine prípadov fungujú od rýchlosti cca 60 km/h, výnimkou sú tekuté stierače Gláco Soft99, ktoré fungujú už od 45km/h (overené), a preto sa výborne hodia aj do mesta.

V zime alebo počas rannej námrazy zabraňujú zamŕzaniu okien a skiel.



Navoskovať auto prípadne iná ochrana - keramika, fólie


Vosky

Minimálna ochrana laku je tekutý vosk, lepšia voľba je tuhý vosk alebo nejaký polymér. Ak rozmýšlate, aký vosk zvoliť na zimné obdobie, tak určite voľte syntetický pred karnaubským. Karnaubský vosk má síce vyšší lesk, ale zato kratšiu výdrž. Na zimu je preto vhodnejší syntetický vosk, ktorý je odolnejší chemikáliam, posypovej soli, atď. Z našej ponuky určite odporúčame syntetické vosky Fusso Coat od japonského výrobcu Soft99, ktoré majú životnosť cca 6-12 mesiacov. 


Keramika

Ak hľadáte silnejšiou ochranu ako vosk, tak potom sa pozrite aj po keramických ochranách, okrem toho, že uľahčujú čistenie a umývanie auta, dobre ho ochránia aj pred cestnou soľou a iným chemikáliam.

Navyše bude mať vaše auto vyšší lesk a hydrofóbne vlastnosti. Z našej ponuky odporúčame 2 ročné ochrany laku napríklad CQuartz UK 3.0 od korejského výrobcu CarPro alebo ECO Shield od nemeckého výrobcu Liquid Elements. Obe keramické ochrany sa vyznačujú jednoduchou aplikáciou a výbornými vlastnosťami. 

O keramickú ochranu sa treba tiež starať a dá sa predĺžiť jej životnosť keramickými detailermi napríklad Reload od CarPro.


Fólie

Najlepšou ochranou laku proti kamienkom a cestnou soľou na zimu, sú jednodnoznačne priesvitné ochranné fólie. Ich hrúbka dostatočne ochráni lak pred kamiekami a aj pred ľahkými šuchnutiami od iných áut na parkoviskách.

Transparentné fólie sú väčšinou vyrobené z PVC, sú lacnejšie ako polyuretánové fólie, ale majú dve hlavné nevýhody - kratšia životnosť a možnosť zožltnutia. Aj napriek tomu, že niektoré PVC fólie majú aj UV ochranu, môže sa stať, že časom zožltnú. Najviac viditeľná je táto zmena na bielych autách.

Aj z tohto dôvodu odporúčame skôr polyuretánovú priesvitnú fóliu, ktorá má dlhšiu životnost, nezožltne a navyše má aj samozaceľovaciu schopnosť. 

Stačí, že ju nahrejete alebo v lete na ňu zasvieti slnko a drobné škrabance sa samé zacelia.

Transparentné fólie môže použiť na ochranu laku, alebo aj na svetlá napríklad po preleštení.


Viac  o rôznych druhoch ochrán laku sa dočítate v našom článku Ako najlepšie ochrániť lak auta.


Vyčistiť kanáliky, výmena kabínového filtra

Pred zimou je dobré prečistiť kanáliky na odvod vody. V jesennom období sa často zanesú bordelom, hmyzom, ihličím, opadaným lístím a podobne. Môže to potom spôsobiť rôzne zatekanie vody do kabíny, prípadne iné nepríjemnosti. 


Výmena kabínového filtra je dôležitá, aby sa Vám nerosili okná. V zimnom období to môže byť nebezpečné, nakoľko Vám môže zamrznúť sklo aj zvnútra. Kabínový filter je lacná položka a odporúča sa minimálne raz ročne ho skontrolovať v akom je stave.


Sprej proti zahmlievaniu okien

Ďalší pomocník, ktorý môže znížiť zahmlievaniu okien je sprej proti zahmlievaniu. Dbajte na to, aby ste mali okná dobre vyčistené a následne naneste sprej. Potom už stačí len utrieť mikrovláknovou utierkou na sklo do sucha a okná máte nachystané. 


Vymeniť koberčeky za gumené rohožky

Nezabudnite si vymeniť látkové koberčeky za gumené rohožky. Koberčeky by držali v sebe vodu z roztopeného snehu, a to by spôsobovalo vyššiu vlhkosť vo vnútri auta, čo ma za následok zarosovanie okien. Gumené rohožky držia vodu na svojom povrchu, preto ju nezabudnite priebežne vylievať.


Existujú ešte rôzne odvlhčovače, ktoré pohlcujú vlhkosť v interiéri, môžte si ich položiť do auta, len ráno ich nezabudnite stále vyliať.


Ak by ste potrebovali s niečím poradiť, neváhajte nás kontaktovať - emailom, chatom, alebo telefonicky.


Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.