Ochráňte svoju investíciu ochrannými fóliami

Každý kto si svoju investíciu cení, či už ide o auto, motorku, štvorkolku, bicykel alebo niečo iné, by jej mal dať nejakú ochranu. Samozrejme každý má iný rozpočet a preferencie. 

Niekomu stačí ako ochrana vosk, niekomu keramická ochrana, ale zatiaľ tou najlepšou ochranou sú práve ochranné fólie. Ako jediné totiž chránia napríklad aj pred kamienkami na ceste, alebo drobnými šúchancami na parkovisku.

A nie je nič horšie ako odlupnutý lak na novom aute. Okrem toho, že to miesto je potom nechránené a časom môže začať hrdzavieť. 

Radšej tomu predídťe vďaka ochrannej fólií.

Ochranné fólie sa nedávajú len na drahé autá, ale aj na lacnejšie a hlavne na nové autá. Zároveň si ich dávajú aj ľudia, ktorí sa o svoje auto starajú a chcú si ho nechať, čo najdlhšie.


šúchanec na ochrannej fólií ochrana laku pred kamienkami



Základné rozdelenie ochranných fólií je podľa použitého materiálu


PVC ochranné fólie

Ako prvé fólie na ochranu laku sa používali ochranné fólie vyrobené z PVC, časom sa však prešlo k lepším, kvalitnejším materiálom, hlavne kvôli nevýhodam PVC fólií.


Nevýhody: 

  • Majú kratšiu životnosť - iba cca 1-2 roky.
  • Časom môžu zožltnúť - najviac viditeľné je to na bielych autách, kedy sa časom z priehľadnej fólie môže stať zažltnutá.


Výhody:

  • Nižšia cena ako polyuretánové fólie, častokrát niekoľko násobne nižšia cena.
  • Viacero rôznych rozmerov - šírka 30, 40, 50, 100, 126 a 152cm.
  • hrubšie ako polyuretánové fólie
  • môžu mať aj ochrannú vrstvu proti poškrabaniu


Najčastejšie objednávané PVC ochranné fólie z našej ponuky:

PVC ochranná fólia šírka 152cm

PVC ochranná fólia šírka 30cm

PVC ochranná fólia šírka 40cm

PVC Oracal 270 Oraguard 126cm


odolnosť priesvitných ochranných fólií proti kamienkom PVC polyuretánová fólia


Polyuretánové ochranné fólie

Kvalitnejšia ochrana laku prišla s polyuretánovými ochrannými fóliami. Tieto odstraňujú hlavné nevýhody PVC ochranných fólií a niektoré ponúkajú ešte ďalšie výhody.


Výhody:

  • nezožltnú časom
  • dodajú laku vysoký lesk
  • majú dlhšiu životnosť oproti PVC fóliám - 5 až 10 rokov
  • niektoré typy môžu mať aj samozaceľovaciu schopnosť - opravujú sa pomocou tepla, odstraňujú drobné škrabančeky
  • niektoré typy môžu mať aj keramickú ochranu na povrchu napr. STEK DYNOshield - lepšie hydrofóbne vlastnosti 
  • zvyknú byť tenšie ako PVC fólie, ale aj napriek tomu sú veľmi pevné 


Nevýhody:

  • vyššia cena oproti PVC fóliam, v prípade tých najkvalitnejších polyuretánových fólií sa cena za 1 bežný meter pohybuje aj cez 100 Eur s DPH.
  • čím sú fólie hrubšie, tým sa ťažšie tvarujú


Najčastejšie objednávané Polyuretánové ochranné fólie z našej ponuky:

Polyuretánová fólia na svetlá 30cm

Polyuretánová fólia na lak

Svetlo čierna polyuretánová fólia na svetlá 30cm

Ultra lesklá priesvitná transparentná polyretánová fólia STEK DYNOshield


Použitie ochranných fólií


Ochrana laku a svetiel auta  

Ochranné fólie sa používajú hlavne na ochranu laku. Zatiaľ je to jediná spoľahlivá ochrana laku pred kamienkami a inými mechanickými poškodeniami ako napr. šúchance na parkovisku a podobne. Niektorí zákazníci si lepia ochranné fólie iba na tie najviac exponované časti ako svetlá, predný nárazník, kapota, pás nad čelným sklom, predné blatníky, zadná nakladacia hrana,...

polyuretánová priesvitná ochranná fólia na svetlá ochrana svetiel lepenie


Najlepšie je ochranné fólie aplikovať na celé auto, ideálne ihneď po kúpe nového auta. V takom prípade máte najlepšie ochránenú Vašu investíciu na niekoľko rokov, ktorá sa Vám navyše vráti pri predaji auta. Fólie sa totiž môžu po pár rokoch strhnúť dole a auto bude mať pôvodný nepoškodený lak.


Ochranné fólie určite odporúčame aj ľudom, ktorí jazdia so svojimi autami Off-road, prípadne poľovníkom. Nakoľko tam najviac hrozí poškrabanie laku od konárov v lese. Vďaka ochranným fóliam bude Váš lak v bezpečí a takéto nepoškrabané auto ľahšie predáte.


Ochrana bicyklov a elektrobicyklov


priesvitná ochranná fólia na bicykel


Ochranné fólie sa začali používať už aj na iné miesta ako len lak auta, v poslednej dobe sa často stretávate s tým, že naši zákazníci si kupujú ochranné fólie aj na bicykle, nakoľko moderné bicykle a elektrobicykle stoja častokrát aj niekoľko tisíc eur, čo je suma niektorých jazdených áut. A tak je samozrejme, že aj takúto investíciu si treba ochrániť pred škrabancami od stromov a konárov v lese a podobne.


priehľadná transparentná ochranná fólia na elektrobicykel


V tomto prípade, ale odporúčame použiť polyuretánové fólie, ktoré sú tenšie ako PVC fólie, ľahšie sa teda prispôsobia zložitejším tvarom bicyklov a lepenie s nimi bude teda jednoduchšie.


Ochrana motocyklov a štvorkoliek

Ochranné fólie sa dajú použiť aj na motorky a štvorkolky. Motorky majú tiež lakované plasty, rovnako ako aj štvorkolky. Fólie sa samozrejme môžu lepiť aj na nádrž. 

Zachovalá nepoškrabaná štvorkolka sa isto lepšie predá, ako celá doškrabaná od konárov.

V tomto prípade, ale opäť odporúčame skôr použiť polyuretánové fólie kvôli tomu, že sú tenšie, nakoľko motorky aj štvorkolky majú asi najviac tvarované časti, ktoré sa potom ťažko lepia s hrubými PVC fóliami.

priesvitná ochranná fólia na motorku lepenie nádrže motorky


Ako sa aplikujú ochranné fólie


Pred aplikovaním fólie je potrebné auto alebo aj motorky a bicykle poriadne umyť. 

Odporúča sa aj chemicky a mechanicky dekontaminovať pomocou Ironu, Taru a clay baru. 

Po dekontaminácií, povrch odmastnite pomocou Isopropylalkoholu.

Viac o celom postupe umytia a prípravy sa dočítate v našom článku Ako si pripraviť auto na lepenie fólie alebo voskovanie

Následne pre dosiahnutie a zachovanie, čo najvačšieho lesku je potrebné auto aj preleštiť.

Až potom sa môžu aplikovať ochranné fólie. Niektorí výrobcovia ponukajú programy na vyrezávanie presných častí fólií na daný typ auta.

lepenie ochrannej fólie na nárazník auta


Kedže ochranné fólie nemajú na spodnej strane vzduchové kanáliky, odporúča sa teda lepenie mokrým procesom, za pomoci vody resp. roztoku na lepenie ochranných fólií napr. Tint Gel.

Práve vďaka tejto vode sa vytláča vzduch, ktorý ostane pod fóliou. Voda sa vytláča pomocou gumených stieroch, najpoužívanejšie sú tzv. turbo stierky.

Voda sa potom zvykne držať pri okrajoch, tie treba nechať vyschnúť a následne zalepiť.

aplikácia ochrannej fólie pomocou turbo stierky gumenej


Na fólie je možné aplikovať ešte keramické povlaky na to určené. Napríklad CarPro Skin je keramická ochrana určená pre wrappingové fólie a fólie na ochranu laku. 

  • Poskytujú lepšie hydrofóbne vlastnosti, teda ľahšie umývanie.
  • Silnejšiu UV ochranu.
  • Ešte viac zvýraznia lesk.


Priesvitné, matné a farebné ochranné fólie


Priesvitné ochranné fólie

Väčšina ochranných fólií sú priesvitné, priehľadné, transparetné. Farba auta teda ostáva nezmenená, navyše može získať vďaka polyuretanovým fóliam aj vyšší lesk.

Príklady výrobcov a názvov ochranných fólií - Xpel, STEK DYNOshield, Oraguard, Hexis Bodyfence, 3M Scotchgard, Magnus Pro, SunTek, FlexiShield,...


Matné ochranné fólie

Existujú aj priehľadné matné fólie, ktoré zachovajú farbu auta, ale dodajú jej matný vzhľad. Matných ochranných fólií je však oveľa menej, nie všetci výrobcovia ich výrabajú.

Napr. Xpel Stealth, 3M Scotchgard™ Paint Protection Film Pro Series Matte, SunTek Matte Paint Protection, STEK DYNOmatt,...

matná ochranná priehľadná fólia na lak


Farebné ochranné fólie

Wrappingové fólie nie sú ideálna ochrana laku, slúžia hlavne na zmenu farby. Sú oveľa tenšie a nemajú takú odolnosť ako fólie na ochranu laku. 

Novinkou vo svete ochranných fólií sú farebné ochranné fólie, zatiaľ s nimi začali napríklad iba firma STEK, a to radou Dyno Colored. Časom sa, ale isto pridajú aj ďalší výrobcovia.

Sú to fólie, ktoré majú odolnosť priesvitných ochranných fólií, ale zároveň Vám aj zmenia pôvodnú farbu auta. Napr. DYNOred, DYNOwhite, DYNOGray, DYNOblack-matte, DYNOblack-gloss. 

Alebo aj vzorované napr. DYNOdamascus-black, DYNOblack-carbon matte, DYNOblack-carbon gloss.


V našej ponuke nájdete PVC aj polyuretánové ochranné fólie od nášho výrobcu, prípadne ako novinku máme pre najnáročnejších ultra lesklú polyuretánovú fóliu od firmy STEK DYNOshield s až 10 ročnou zárukou.

Vieme ale objednať aj iné značkové polyuretánové fólie od rôznych iných výrobcov (Avery Dennisson, Oracal, Hexis, 3M,...), ceny sú individuálne.

Ak sa Vám článok páčil, môžete ho podporiť Like-om alebo zdieľaním.

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.