Základné pomôcky na lepenie fólií

 

1. Odmasťovač a utierky

 

Príprava podkladu na lepenie je najdôležitejšia časť. Ak povrch nebude odmastený, fólia Vám nemusí dobre držať a môže sa začať odlepovať. 

Na odmastenie karosérie budete potrebovať technický lieh alebo Isopropylalcohol (IPA). Nepoužívajte priamo koncentrát, ale narieďte si ho s vodou. IPU aj technický lieh narieďte v pomere 1:4 s vodou alebo môžete použit už priamo nariedený T6 Klinet od K2, určený na priame použitie.

 

Na odmastenie používajte mikrovláknové utierky, sú vyrobené z kvalitnej zmesi polyamidov a polyesteru a nepoškrabú Vám lak.

 

2. Rezací olamovací nôž

 

Nemusíte používať drahé rezacie nože, úplne Vám bude stačiť aj obyčajný lacný olamovací nôž. No keď si vyskúšate kvalitné japonské nože OLFA, tak už asi nebude chcieť iné

Ja osobne používam 30 stupňový Olfa nôž SAC-1, vyhovuje mi ostré zakrivenie čepele. K tomuto nôžu si odporúčame dokúpiť na začiatok 5 čepelí DKB-5 alebo 10 kusov náhradných čepelí SAB10.

Rezaci-noz-olfa-sac-1-TaishiFolie

 

Rovnako dobrý nôž je OLFA SVR-2 s klasickou 59 stupňovou čepeľou. Často ho používajú aj lepiči okenných fólií, spolu s náhradnými čepeľami, ktoré nepoškriabu sklo AB-10S, práve to S na konci je dôležité, pretože v našej ponuke nájdete aj čierne náhradné čepele ASBB (najostrejšie) alebo klasické AB-10, obe ale môžu poškrabať aj sklo. Takže tieto náhradné čepele odporúčame používať iba na lepenie car wrap fólií.

 

Rezaci-noz-Olfa-svr-2-TaishiFolie 

 

3. Stierka

 

Opäť nepotrebujete si kupovať žiadne drahé stierky, stierka je spotrebný materiál. Obyčajnú stierku kúpite od 5eur, odporúčame si kúpiť stierku s filcovou hranou, má univerzálnejšie použitie a filcová hrana znižuje riziko poškrabania fólie. 

Keď sa Vám už filc opotrebuje, ľahko ho odlepíte a vymeníte napríklad za náhradný semišový filc alebo filc z alcantary. Nemusíte si tak kupovať novú stierku, stačí vymeniť iba filc.

Opäť platí to isté čo pri rezacích nožoch, keď si vyskúšate kvalitnejšie, tak už ich nebudete chcieť vymeniť. Ja osobne používam magnetickú stierku so semišovým filcom. Výhodou tejto stierky je magnet, takže pri lepení si ju nemusím odkladať na zem, ale môžem ju priložiť na karosériu a drží. Samozrejme s výnimkou plastových nárazníkov. Druhou výhodou tejto stierky je semišový filc, osobne to považujem za najlepší dostupný filc na trhu.

Ďalšie kvalitné stierky s výbornym filcom sú od Avery - modrá stredné tvrdá stierka s filcom. Tieto stierky majú príjemnú tvrdosť a výborný filc, ktorý tiež neškrabe. Červená Avery stierka je pre mňa veľmi mäkká. 

Stierky sa líšia v tvrdosti rozličnou farbou. Naše stierky majú tvrdosť uvedenú v popise produktu.

Plastové-stierky-na-lepenie-folií-TaishiFolie

 

Pri všetkých stierkach si filc pri práci navhlčujte, minimalizujete tým riziko poškrabania fólie.

 

Ďalšie vychýtavkové stierky:

90 stupňová stierka od YelloTools - maličká, praktická stierka na ťažko dostupné miesta ako dvere,

Malá tvrdá ružová stierka -  je to tenká stierka, ktorú používam občas ak potrebujem niečo zatlačiť na úzke miesto, pri práci s ňou treba byť ale opatrný, nakoľko môže pri väčšom tlaku prerezať fóliu

 

4. Lepidlo a zaceľovač

 

Podporné lepidlo sa zvykne používať na miesta, kde fólia dobre nedrží a aj po viacerých pokusoch sa odlepuje. Môžu to byť napríklad niektoré zložito tvarované spätné zrkadlá, veľmi duté miesta napr. pod kľučkami atď. Na tieto miesta používam 3M Primer 94. 

Keď sa chystáte lepiť väčší projekt napr. celé auto alebo viacero lepení, tak sa Vám jednoznačne oplatí celá plechovka 236ml, vydrží Vám na dlho. Ak sa ale chystáte lepiť iba jeden diel, tak Vám postačí jedna ampulka

Nevýhodou Primeru je, že po odstránení fólie zanecháva lepidlo na danom mieste, tento primer sa dá potom odstrániť s použitím rozpúštadla na lepidlá, ktorý je bezpečný pre lak vozidla. 

 

Zaceľovač hrán Edge Sealer sa používa na miesta, ktoré nie sú viditeľné, väčšinou sú to vnútorné záhyby. Nepoužíva sa na viditeľných miestach, pretože vytváraja jemne žltkastý film, ktorý je viditeľný. Zacelovač hrán zvyšuje životnosť Vášho polepu, nakoľko zabraňuje vode a nečistotám dostať sa pod fóliu. Fólia sa teda nezačne odlepovať.

Nevýhodou zaceľovača hrán je, že sa ťažko otvára pri viacnásobnom použití. Vyrába sa iba veľké 236ml balenie, ktoré Vám vydrží na dlho. Odporúčam ho kupovať iba pravidelným lepičom fólií. 

 

5. Rezacie pásky

 

Pômocka, ktorá by určite nemala chýbať v profesionálnej výbave lepičov sú rezacie pásky. Ak robíte polep, kde hrozí riziko poškrabania resp. zarezania do laku, odprúčame použiť rezacie pásky. Tieto pásky sa vkladajú pred lepením pod fóliu, následne sa nalepí fólia a páskou sa potom odreže nepotrebná časť. Pásku treba ťahať rovnomerne rýchlo, aby sa nevytvárali zúbky na odrezanej fólií.

Rezacie-pasky-knifeless-wrapcut-TaishiFolie

 

V našej ponuke nájdete rezacie pásky WrapCut alebo Knifeless

Snažíme sa výjsť v ústrety zákazníkom, a preto si u nás viete zakúpiť aj rezacie pásky na metre podľa potreby. 

V prípade pravidelných lepičov opäť odporúčame celé balenia resp. kotúče, ktoré sú cenovo výhodnejšie.

 

6. Magnety

 

Poslednou veľmi dôležitou pomôckou, ktorú ocenia hlavne lepiči, ktorí pracujú sami, sú magnety. Tieto magnety Vám častokrát takmer nahradia kolegu pri lepení. Sú dostatočne silné, fóliu podržia na mieste, kde si jú zafixujete. 

Osobne používam pri lepení až 4 kusy magnetov, nakoľko 2 kusy v niektorých prípadoch nestačia. No lepšie mať aspoň 2 kusy magnetov ako žiadne.

Nevýhodou týchto magnetov je, že ich nemôžete použiť na nárazníkoch, kedže sú z plastu.

 

magnety-na-drzanie-folii-TaishiFolie

 

7. Teplovzdušná pištol

 

Teplovzdušnú pištol budete potrebovať na nahrievanie fólie. Fólia sa po nahriatí dá naťahovať a tvarovať. Bez teplovzdušky sa Vám bude lepiť dosť ťažko, pretože ak sa Vám náhodou niekde fólia pokrčí, stačí ju nahriať a ona sa vráti do pôvodneho stavu. 

Ak nemáte teplovzdušku, ako náhrada sa dá použiť aj klasický fén na vlasy, prípadne plynový horák alebo infražiarič. 

Výber teplovzdušky je na Vás, dnes si viete obyčajnú teplovzdušku kúpiť niekde v akcii za cca 10-20 Eur (nájdete v každých stavebninách resp väčších obchodných centrách). Samozrejme sú aj drahšie teplovzdušné pištole s reguláciou toku teplého vzduchu, alebo inými vychytávkami, no na začiatok Vám úplne postačia 2 lacné teplovzdušky. Jedná na prácu a jedna do zálohy, ak by sa pokazila počas lepenia, aby ste mohli pokračovať.

 


 

Týchto 7 základných pomôcok na lepenie by mal mať každý správny lepič fólií alebo tzv. wrapper. V našej ponuke pomôcok nájdete aj ďalšie kusy na rôzne iné špeciálne lepenia napríklad gumené stierky, XL stierky alebo iné pomôcky. Veríme, že si vyberiete tie Vaše obľúbené nástroje, s ktorými sa Vám bude pracovať najlepšie. Naše odporúčania pomôcok, ktoré sami používame pri lepení sú spomenuté vyššie v článku.

Ak by Vám náhodou nejaká pomôcka chýbala v našej ponuke, nápíšte nám to dole do chatu, na našu Facebook Fanpage, alebo priamo na email folie.kosice@gmail.com

Cookies
Tento e-shop a partneri potrebujú Váš súhlas na využitie jednotlivých dát, aby Vám okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa Vašich záujmov. Súhlas udelíte kliknutím na políčko „Súhlasím“.